...me, mini-me and she goes Ullared part 4...

 
Så påbörjas då den fjärde delen av me, mini-me och she- turen.
 
Vi sov tills vi vakande, vilket var ca kl 8.30. Under frukosten fick jag uppgiften att fundera ut vart vi skulle. Det var 28 grader varmt så det kändes som en fantastisk ide att ha betat av Liseberg dagen innan. Bada kändes mer korrekt en dag som denna även om jag är jordens största badkruka.
 
Ibland tvingar jag mig själv att bada i Sverige men då brukar det ta ca en halvtimme att ta mig ner i vattnet. Jag tar mig en centimeter i taget.
 
Så, hur gör man när man har en halv dags turistande framför sig men inte har någon som helst aning vad man ska göra?
 
Jo, man kombinerar sin egen kunskap med sin bästa vän;
Fröken Google
 
De både kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Den ena utan den andra kan också vara bra men blir inte top-notch.
 
Kunskap: Jag vet att Bohus skärgård är fantastisk = bra att bada. 
 
Så jag frågade min kompis Fröken Google efter  "Bohuslän" "turist" och "tips". Första resultatet jag alltid får är från Tripadvisor. Tripadvisor i all ära men det finns ett problem; Tripsadvisors tips är skrivna av "vanliga" människor. Man kan hitta gömda juveler men man kan också komma vilse i någon djungel med fyrtio rövare och en drake. Har man en halv dags turistande inkluderat ett barn funkar det inte att chansa att bli jagad av de fyrtio rövarna. Så jag scrollade ner i resultatlistan och hittade ett tre år gammalt reportage från Expressen. Eftersom vi hade en halv dag så var det bara att utesluta allt som låg längre bort än 10 mil från Göteborg. Så vi hamnade på Orust eller Tjörn.
 
 BINGO !
 
Nordiska Akvarellmuseet !
 
 
 
Barnet älskar konst.
 
Har aldrig varit med om en unge som ber  vuxna googla konstnärer när hon är uttråkad. Den här gör, så det kändes som ett perfekt utflyktsmål.
 
Så satte vi oss i bilen och körde de dryga 50 minuterna till Skärhamn på Tjörn och gjorde entré på Nordiska Akvarellmuseet. Tyvärr är mina referensramar för konstmuseer ganska skruvade eftersom jag som student i Madrid hade gratis inträde till El Prado och bodde granne med Reina Sofia som är två av världens största och mest omtalade konstmuseer. Det gjorde att Nordiska Akvarellmuseet kändes pyttelitet.
 
Pyttelitet men väldigt fint och väldigt lagom för ett barn
 
 
Väldigt barnvänlig konst. Man måste tänka på att mycket konst kan vara väldigt naken, brutal och groteskt.
 
Min favorit i den nuvarande utställningen blev den finska konstnärinnan Katja Tukiainen.
 
Barnet fastnade för Lars Lerin. Specifikt den här tavlan stod vi vid en bra stund vid och diskuterade att saker kan se ut som en sak på nära håll och en annan sak på långt håll trots att de egentligen är samma. Det är bara ögat som uppfattar det olika. Inget av det ögat uppfattat är osant, det bara är annorlunda beroende av vilken vinkel man placerar ögat i.
 
Inträdet kostade 100:- för vuxna och ingenting för barn. Inträdet gäller för hela året så nu kan jag åka till Nordiska Akvarellmuseet när jag vill.
 
 
 
 
Efter någon timme på museet så hamnade vi på ovanvåningen där man hittade deras ateljé. Så vi satte oss för att måla i akvarell. Resultatet ser du nedan
 
Fiskekrokar i vattnet
Konstnär: X.R
 
Vår resa
Konstnär: I.R
 
Efter att vi varit djupa, konstnärliga och förvirrade så satte vi oss på restaurangen Vatten som ligger i samma lokal. Inte världens billigaste restaurang men så fungerar vi: vi njuter lika mycket av falafel från en lucka i en vägg i Berlin som av en fin fisk-restaurang i Bohuslän på Nordiska Akvarellmuseet.
 
Vi valde alla Dagens Fisk.
Stort plus att man slapp den förhatliga barnmenyn ( med klasssikerna Pizza Bambi, Pasta Kalle Anka, Köttbullar Långben). Nej, på den här restaurangen hade de Dagens Fisk barnportion. Hallelujah, prisa Bohuslän. Skillnaden mellan vuxenportionen och barnportionen var att det i barnportionen fanns mindre "lulllull", typ sotad syltlök, samt att såsen kom i en kanna. "Såsen" bestod av skirat smör. I vår familj är grädde och smör Guds gåva till gommen så det var populärt och jag var faktiskt lite avundsjuk där jag satt med min grönsaksemultion. .
 
Efter ha ätit upp maten så försvann barnet upp till konstateljén igen och satt och målade medan vi drack vårt kaffe. 
 
 
Vid något tillfälle försvann hon ut på bryggan och satte sig att dingla med benen över kanten på den höga bryggan. Min första tanke var att be henne flytta därifrån för jag hade ingen lust att hoppa ner i vattnet och rädda henne. Men när jag såg henne sitta där så insåg jag att där ville ju jag också sitta. Så jag satte mig istället bredvid och dinglade med benen jag också.
Johanna hade fått hoppa ner och rädda oss båda. Vi litar på Johanna.
 
 Efter maten var det dags för bad.
 
 
Precis utanför akvarellmuseet fanns det en bra badplats med bryggor och hopptorn som verkade vara lämpliga för en finska, en badkruka och en unge.
Tyvärr var det så mycket alger i vattnet så när vi försökte gå ner strandhållet så stod vi i en halvmeter alger. Så det fanns inget annat val än att bada från brygga. Och eftersom det fortfarande finns utvecklingspotential i barnets simkunskaper så var det bara för den här mamman att kasta sig ner.
 
Nåja...
 
Kasta sig och kasta sig. Tog väl tio minuter för mig att komma nerför badbryggan och en lång kö efter mig.
 
Men jag kom ner !
 
Och vi simmade och vi badade och vi låg på klipporna och njöt.
 
Och jag ville köpa båt.
 
 
Men har väl tyvärr insett att livet är för kort för att hinna med allt man vill. Till och med min absolta prioriteringslista är så lång att den aldrig kommer att hinnas med. Det är ett problem när man tycker om så mycket saker som jag gör. Att "måste"-listan är så lång att den skapar snarar ångest än driv. Så därför har jag dumpat "måste"-listan och bara gör det jag känner för dagen.
 
Och det funkar alldeles utmärkt.
 
Tillexempel så finns det möjlighet att på en vanlig helg hinna\n
  • Apelviken, Varberg
  • Gekås, Ullared
  • Liseberg, Göteborg
  • Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn
  • Brygg-bada och klipphäng
 
Tack till två av mina favoritpersoner i världen, Fru Livsnjutare och Fröken Livsnjutare för att ni hänger på och är så öppna för de flesta infall jag får för mig
 
Älskar er !
 
 

 
Taggar: Barn, akvarell, akvarellmuseet, bad, badplats, barn, bohuslän, konst, lars, lerin, meminimeandshegoesullared, museet, museum, nordiska, nordiskaakvarellmuseet, skärhamn, tips, tjörn;

...me, mini-me and she goes Ullared part 3...

Efter vårt Ullareds-prövning kom nästa prövning:
Köra bil i Göteborg
 
Säger bara en sak :
Dessa gubben-i-lådan-spårvagnar och Tingstadtunneln ger mig gråa hår.
 
Tur bara att det inte finns några spårvagnar i Tingstadtunneln. Det hade varit en spännande utmaning.
 
Vi hann med ett Max-stopp i Varberg på vägen och diskuterade Max överlägsenhet på den svenska skräp-hamburgarmarknaden i Sverige innan vi åkte in i Göteborg och utmanade ödet.
 
Men jag är en hejare bakom ratten och vi kom safe'n sound fram till Hotell Liseberg Heden. Enkel parkering och snabb incheckning sedan tog jag en behövlig power-nap. Jag älskar power-naps. Vägens Drottning behöver en powernap då och då.
 
Sedan inköp på hotellet av åkband och inträde (sjukt praktiskt). Kort promenad till Liseberg och sedan blev det åka av.
 
När man tittar på bilden nedan så här i efterhand så undrar man vem som var mest exalterad…
 
 
 
Och för första gången någonsin lyckades jag överleva Liseberg utan att komma därifrån med kaninöron att addera till den samling jag redan har. Vuxen och ansvarsfull som jag är !
 
Så, vad åker man med en 1.28 lång 7-åring som gillar karuseller?
Speciellt om man själv gillar åka karusell?
 
Man åker allt man kan. Och kanske lite till.
 
Man börjar i Lisebergsbanan.
 
Bergochdalbanor av klassiskt snitt som Liserbergsbanan är favorit hos oss Visst gillar jag åk som Helix också men upplevelsen är större i Lisebrergs-banan. Man känner suget i magen, man känner tyngdkraften, man hinner uppfatta höjden, man hinner ta luft innan man börjar skrika igen.
 
Och som jag skriker.
Jag skriker för övrigt i alla karuseller inklusive barn-karuseller.
Man ska skrika när man åker karusell tycker jag. 
 
Efter Lisebergsbanan blev det en tur i Kaninland. Kul med alla karuseller som ska interagera barnen så de rör på sig. Det slutar alltid med att alla föräldrar svettas som djur medan de snurrar på hjul eller cyklar medan barnen sitter och skriker "FOOOORTARE". Så det handlar snarare om att de vuxna interagera och barnen tränar sig på olika härskartekniker.
 
Lovely
 
 

 
Världen är liten eftersom Becca, Andreas och Theo hade bestämt sig för att ha vägarna förbi Liseberg denna dag. Ett tag verkade det också som resten av världen var på Liseberg....
 
 
 
 
Efter Kaninland ville jag och Johanna käka glass. Det ville inte barnet. Så då tvingade vi henne. ;-)
 
Det var dags för min favorit:
Kållerado
 
Kållerado är en karusell som verkligen får varje människa att bekänna färg. Du sitter i en båt med oftast helt okända människor. Du vet att någon kommer bli blöt, troligtvis alla. Men ingen vet när någon blir blöt, hur någon kommer bli blöt eller hur mycket.
 
Så, vad händer när någon får en vattenkaskad rakt på sig. Spelar ingen roll om hen är medlem i HA eller ett 7-årigt barn. Om hen är bästa kompis eller fullständig främling. Ida gör inte skillnad på folk och folk. Hon gör likadant mot alla som råkar bli blöta.
Jo, denna Idan pekar, gärna med båda händerna, på personen ifråga. Samtidigt utbrister hon i värsta häst-skrattet och gärna några ord i falsett typ:
- Duu blev våååååååt
- Rakt i huuuuuuvudet
- Blev du blöt eller ?

När väl båten kommer i land så skäms jag.
Sedan springer jag runt ett nytt varv och slutar abrupt skämmas över mig själv så fort jag hamnar i en ny båt med nya främlingar.

Efter ett par rundor Kållerado så blev det lite mat. Direkt efter maten tyckte vi det var lämpligt att sätta oss och åka ett par rundor Virvelvinden. Vi kräktes inte däremot rök en mjölktand i det andra åket.
 
Klockan började närma sig kl 22 och vi hängde fortfarande med. Två rundor Jukebox där det roligaste var att Johannas bil fick tokspel och snurrade...och snurrade...och snurrade... och snurrade.
 
 
Vi avslutade vår dag genom att exakt kl 22.45 kliva på Lisebergsbanan en sista gång. Stapla ner mot hotellet, stupa i säng och sova himla gott efter en dag med 1,8 mils promenad, besök på Gekås och Liseberg, en vakenperiod mellan 8 och 23.30 (jaaaaa jag vet att JAG tog en power-nap men den räknas inte)
 
Oerhört fantastisk och produktiv dag men det var en dag kvar på vår tur...
undra vad vi gjorde då?
 
Taggar: 7-åring, barn, bergochdalbana, göteborg, hotell, karuseller, kållerado, liseberg, lisebergheden, lisebergsbanan;

...me, mini-me and she goes Ullared part 2...

Ledsen för obefintlig uppdatering igår. Men den som säger att det är normalt beteende att hinna Ullared + Liseberg på en och samma dag skulle jag vilja prata med.
 
Vi hann dock !
 
För vi är kanske inte helt normala.
 
Efter en lite orolig natt på Hotell Ulla så var vi på Gekås runt halvt tio. Hotell Ulla var ett prisvärt hotell med urusel 4G-uppkoppling, väldigt städat och fantastisk frukost.
Smart med låne-glas i korridoren som dock resulterade i lite oroväckande installationer av oss;
 
Väl på Ullared där jag gjorde misstaget att spela Drängarnas gamla stor-hit på vägen från hotellet som resulterade i en sju-åring som sjöng denna svenska pärla omochomigen under vistelsen.
 
 
Vi var noga med att ta paus i Vink-rutan som alla mer kultiverade människor gör. Där framförde en av oss någon form av dans medan den andra mest tyckte den förstnämnda var lite konstig.
 
 
 
På Ullared vad det kaooooz. Och som vanligt många slitna T-shirtar med vargar på. Vid damklädes-avdelningen kände vi alla tre att vi behövde fika. Då hade det gått 40 minuter och vi var alla trötta på skiten.
Är det någon mer än jag som får en sådan himla lust att i början av Damklädesavdelningen, ta ett fast grepp om kundvagnen, blunda och sedan bara rusa rakt fram skrikandes?
Så vi fikade.
Här kommer ett litet kollage på foton som Johanna skickade till mig under äventyret på Ullared för att visa vart hon befann sig.
 
 
Det intressanta är att J9 verkar vara en jinxad plats, vi har skickat mängder med foton till varandra från just J9...
 
 
Spooky...
 
Efter fikan så började vi gå mot kassorna. Det tog två timmar och gick via ett lekland. Seriöst, som om inte Ullared redan var helvetet på jorden redan så bygger de ett litet helvete i helvetet. Ullared är precis som Dantes Inferno.
 
 
Efter ca tre timmar var vi åter igen ute lyckliga i friska luften.
Survival of the fittest ! Se det starka exemplaret av mänskligheten nedan.
 
 
Så var då dagen slut! 
 
Trodde ni, ja!
 
Nä, nu åkte vi till Liseberg. Men det är en annan historia som ni får imorgon.
 
Före och efter Ullared
 
 
 
 
Taggar: Ulla, barn, fika, gekås, hotel, hotell, meminimeandshegoesullared, shoppinga, ullaredg;