...Idalogi regel 208...

Ring mig




..OS-krönika dag 4...

Supertrion analyserar

Idag har det varit idel svenskar som inte levt upp till sina förväntningar. Men det är ändå helt okej, jag kan ta en missad OS-medalj så länga attityden är rätt.
Hem och träna det är OS igen om tre år.

Swishade förbi surfingen och fick se två människor som låg på varsin bräda och väntade på en våg i tio minuter. Sen bytte jag kanal för att tio minuter senare få ett meddelande av ena delen av supetrion att surfing var den coolaste TV-sporten ever. 
Jag hade bara tio minuter tålamod att vänta på de perfekta vågorna så jag missade allihop...

Swishade över till segling där jag är sanslöst tacksam över grafiken i rutan. Annars hade jag inte fattat alls vem som var först och sist när alla kryssar fram och tillbaka. Jag har seglat optimist-jolle en gång med skolan. I Max Sallminens hemmahamn Lomma. Det enda jag minns är att jag hatade att jag inte kunde styra vinden hur mycket jag än ansträngde mig och att jag frös hela tiden.  Så hatten av från mig

Supertrion hann även gå igenom och hitta svaret på varför de manliga boxarna i OS inte behöver ha huvudskydd men de kvinnliga måste. Svaret blev självklart när vi kom på det:
Tjejerna har något som behöver skyddas

Vi hann även diskutera männens vana att leka tuppar varje gång de blir lite putta över något. Som det här exemplet från handbollsmatchen Norge-Spanien där norrmannen blev arg och behövde blåsa upp sig och lyfta ut sina armar för att se så stor ut som möjligt.

 
Vi har även gråtit till killarnas lagfinal i gymnastik tillsammans. Stora starka ryssar som rasar ihop i fyra enskilda högar efter de tagit OS-guld och grät lika mycket som jag ungefär.

Det gjorde att jag missade första delen av handbollen Sverige-Japan men med tanke på hur den matchen urartade sig så gjorde det ingenting. Trots att vi vann.

Ibland är inte vinst utan attityd det viktigaste.





Taggar: analys, os;

...Idas OS-krönika dag 3...

Vilken dag...
 
Jag är helt slut.
Bölade mig igenom en helt serie i barr när Jonna körde och led med henne att hon valt en idrott där marginalerna ibland beror på slump snarare än skicklighet. Det är väl iofsig så inom många idrotter men vissa mer än andra.
Som Stenmark sa; riktiga stjärnor har mer tur än andra
 
En del av idrottens stora lärdomar att ta med sig i livet är att allt går inte att påverka och ibland är det slumpen som avgör. Vad man måste lära sig är att minimera de negativa konsekvenserna av slumpen och hantera dem när det uppstår.
 
Älskar idrott
 
Idrott är som ett mikrouniversum av livet.
 
Förutom Jonna så blev det hästar från Eslöv och bordtennis och handboll och simning och simhopp.
Mina reflektioner efter två dagars OS är att kvällstidningar är extremt onyanserade och har en fundamental brist i sin förståelse av idrotten. Det gäller specifikt deras feeder och live-rapporteringar.
 
Vi kan prata dräkterna i gymnastik som fått mer uppmärksamhet än gymnastiken. Det var länge sedan man lade in i regelboken att man fick ha långbenade dräkter men gymnasterna har själva valt att behålla de kortbenade. Kultur eller för att de är skönast kan jag inte svara på men det känns som vanligt som att man ska bli mer uppmärksammad för vad man har på sig än sin prestation, oavsett vilket håll det är på.
Kvällstidningarna har skrivit noll och inget om gymnastiken i övrigt.
Balans.
 
Och Sarah Sjöström? 
Från att gå från att bvara en hjälte för hon kvalade in till fiinalen i 100 fjäril så förvandlades det till ett fiasko och på något sätt förtog den bragd hon faktiskt genomfört. Man glömmer också att Louise Hansson i samma lopp gjorde en heroisk insats och blev femma, blev typ en mening i samma reportage som handlade om Sjöströms "misslyckande".
 
Och Louise lillasyster Sofie, där väljer man att i samband med hennes olympiska rekord ta upp hur hon "misslyckades" i Rio för fem år sen.
 
 
 
Det är himla tur att våra idrottare inte tänker ellar agerar efter kvälltidningarnas rubriker, då ahde det itne varit många OS-medaljer. Tack alla ledare och coacher inom svenmsk idrott som har en helt annan mentalitet.
 
Men det vore fan så bra om vi fick in lite kunskap i idrottspykologi och om de enskilda idrotterna även på kvällstidningarnas redaktioner.  Egentligen hade vanligt sunt förnuft faktiskt räckt.
 

Förutom OS så blev jag slotts-sugen igår.
Så som man blir ibland.
 
Så det blev en tur till vackra Örenäs slott och Ålabodarna.
Där hade vi vårt eget OS i minigolv som jag vann trots en skada på håll fem när jag vid en dålig boll hoppade sönder min höft.
Men som den idrottskvinna jag är kämpade jag mig igenom de övriga banorna och vann med två slag som jag på ett sportsligt sätt firade genom att räcka ut tungan till min medspelare. En sak är säkert, den här familjen är itne bara världens sämsta förlorare, vi är också världens sämsta vinnare.
 
 
Sedan blev det en promenad och fika i omgivningarna. Skåne är så fantastiskt vackert och man behöver faktiskt inte åka till Österlen, jag skulle faktiskt aldrig sätta min fot på Österlen i juli utan föredrar alla andra månader...
 
 
Som svar på allas frågor så gick jag upp 03.30 inatt och tittade på finalen i 100 fjäril och somnade sedan om.
Kollat ifatt mig på boxning och judo och segling imorse. Försökt förstå mig på surfing och nu väntar jobb resten av dagen med OS på radion.
Jag kommer inte överleva detta OS....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: glumslöv, gymnastik, idrott, krönika, landskrona, os, skåne, slott, ålabodarna, örenäs;