...me, mini-me and she goes Ullared part 4...

 
Så påbörjas då den fjärde delen av me, mini-me och she- turen.
 
Vi sov tills vi vakande, vilket var ca kl 8.30. Under frukosten fick jag uppgiften att fundera ut vart vi skulle. Det var 28 grader varmt så det kändes som en fantastisk ide att ha betat av Liseberg dagen innan. Bada kändes mer korrekt en dag som denna även om jag är jordens största badkruka.
 
Ibland tvingar jag mig själv att bada i Sverige men då brukar det ta ca en halvtimme att ta mig ner i vattnet. Jag tar mig en centimeter i taget.
 
Så, hur gör man när man har en halv dags turistande framför sig men inte har någon som helst aning vad man ska göra?
 
Jo, man kombinerar sin egen kunskap med sin bästa vän;
Fröken Google
 
De både kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Den ena utan den andra kan också vara bra men blir inte top-notch.
 
Kunskap: Jag vet att Bohus skärgård är fantastisk = bra att bada. 
 
Så jag frågade min kompis Fröken Google efter  "Bohuslän" "turist" och "tips". Första resultatet jag alltid får är från Tripadvisor. Tripadvisor i all ära men det finns ett problem; Tripsadvisors tips är skrivna av "vanliga" människor. Man kan hitta gömda juveler men man kan också komma vilse i någon djungel med fyrtio rövare och en drake. Har man en halv dags turistande inkluderat ett barn funkar det inte att chansa att bli jagad av de fyrtio rövarna. Så jag scrollade ner i resultatlistan och hittade ett tre år gammalt reportage från Expressen. Eftersom vi hade en halv dag så var det bara att utesluta allt som låg längre bort än 10 mil från Göteborg. Så vi hamnade på Orust eller Tjörn.
 
 BINGO !
 
Nordiska Akvarellmuseet !
 
 
 
Barnet älskar konst.
 
Har aldrig varit med om en unge som ber  vuxna googla konstnärer när hon är uttråkad. Den här gör, så det kändes som ett perfekt utflyktsmål.
 
Så satte vi oss i bilen och körde de dryga 50 minuterna till Skärhamn på Tjörn och gjorde entré på Nordiska Akvarellmuseet. Tyvärr är mina referensramar för konstmuseer ganska skruvade eftersom jag som student i Madrid hade gratis inträde till El Prado och bodde granne med Reina Sofia som är två av världens största och mest omtalade konstmuseer. Det gjorde att Nordiska Akvarellmuseet kändes pyttelitet.
 
Pyttelitet men väldigt fint och väldigt lagom för ett barn
 
 
Väldigt barnvänlig konst. Man måste tänka på att mycket konst kan vara väldigt naken, brutal och groteskt.
 
Min favorit i den nuvarande utställningen blev den finska konstnärinnan Katja Tukiainen.
 
Barnet fastnade för Lars Lerin. Specifikt den här tavlan stod vi vid en bra stund vid och diskuterade att saker kan se ut som en sak på nära håll och en annan sak på långt håll trots att de egentligen är samma. Det är bara ögat som uppfattar det olika. Inget av det ögat uppfattat är osant, det bara är annorlunda beroende av vilken vinkel man placerar ögat i.
 
Inträdet kostade 100:- för vuxna och ingenting för barn. Inträdet gäller för hela året så nu kan jag åka till Nordiska Akvarellmuseet när jag vill.
 
 
 
 
Efter någon timme på museet så hamnade vi på ovanvåningen där man hittade deras ateljé. Så vi satte oss för att måla i akvarell. Resultatet ser du nedan
 
Fiskekrokar i vattnet
Konstnär: X.R
 
Vår resa
Konstnär: I.R
 
Efter att vi varit djupa, konstnärliga och förvirrade så satte vi oss på restaurangen Vatten som ligger i samma lokal. Inte världens billigaste restaurang men så fungerar vi: vi njuter lika mycket av falafel från en lucka i en vägg i Berlin som av en fin fisk-restaurang i Bohuslän på Nordiska Akvarellmuseet.
 
Vi valde alla Dagens Fisk.
Stort plus att man slapp den förhatliga barnmenyn ( med klasssikerna Pizza Bambi, Pasta Kalle Anka, Köttbullar Långben). Nej, på den här restaurangen hade de Dagens Fisk barnportion. Hallelujah, prisa Bohuslän. Skillnaden mellan vuxenportionen och barnportionen var att det i barnportionen fanns mindre "lulllull", typ sotad syltlök, samt att såsen kom i en kanna. "Såsen" bestod av skirat smör. I vår familj är grädde och smör Guds gåva till gommen så det var populärt och jag var faktiskt lite avundsjuk där jag satt med min grönsaksemultion. .
 
Efter ha ätit upp maten så försvann barnet upp till konstateljén igen och satt och målade medan vi drack vårt kaffe. 
 
 
Vid något tillfälle försvann hon ut på bryggan och satte sig att dingla med benen över kanten på den höga bryggan. Min första tanke var att be henne flytta därifrån för jag hade ingen lust att hoppa ner i vattnet och rädda henne. Men när jag såg henne sitta där så insåg jag att där ville ju jag också sitta. Så jag satte mig istället bredvid och dinglade med benen jag också.
Johanna hade fått hoppa ner och rädda oss båda. Vi litar på Johanna.
 
 Efter maten var det dags för bad.
 
 
Precis utanför akvarellmuseet fanns det en bra badplats med bryggor och hopptorn som verkade vara lämpliga för en finska, en badkruka och en unge.
Tyvärr var det så mycket alger i vattnet så när vi försökte gå ner strandhållet så stod vi i en halvmeter alger. Så det fanns inget annat val än att bada från brygga. Och eftersom det fortfarande finns utvecklingspotential i barnets simkunskaper så var det bara för den här mamman att kasta sig ner.
 
Nåja...
 
Kasta sig och kasta sig. Tog väl tio minuter för mig att komma nerför badbryggan och en lång kö efter mig.
 
Men jag kom ner !
 
Och vi simmade och vi badade och vi låg på klipporna och njöt.
 
Och jag ville köpa båt.
 
 
Men har väl tyvärr insett att livet är för kort för att hinna med allt man vill. Till och med min absolta prioriteringslista är så lång att den aldrig kommer att hinnas med. Det är ett problem när man tycker om så mycket saker som jag gör. Att "måste"-listan är så lång att den skapar snarar ångest än driv. Så därför har jag dumpat "måste"-listan och bara gör det jag känner för dagen.
 
Och det funkar alldeles utmärkt.
 
Tillexempel så finns det möjlighet att på en vanlig helg hinna\n
  • Apelviken, Varberg
  • Gekås, Ullared
  • Liseberg, Göteborg
  • Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn
  • Brygg-bada och klipphäng
 
Tack till två av mina favoritpersoner i världen, Fru Livsnjutare och Fröken Livsnjutare för att ni hänger på och är så öppna för de flesta infall jag får för mig
 
Älskar er !
 
 

 
Taggar: Barn, akvarell, akvarellmuseet, bad, badplats, barn, bohuslän, konst, lars, lerin, meminimeandshegoesullared, museet, museum, nordiska, nordiskaakvarellmuseet, skärhamn, tips, tjörn;

Kommentarer :

#1: emma

vad fina bilder

Svar: Tack så hemskt mycket ! Jag brukar titta mer på omgivningen än själva objektet när jag tar bilder. Ibland blir det dåligt men ibland blir det himla bra ! Ha det gott ! ❤
Ida in da world

skriven

Kommentera inlägget här :