...språket och Ida...

Vi hade en diskussion här hemma om olika ord och uttryck som man använder..
Själv använder jag mig ofta av "hoppsan sa""tjoflöjt" och "halleda" och lägger gärna in "bajs" i var och varannan mening. Jag använder mig också gärna av skånska uttryck såsom "rälit" min lundaskånska till trots.

Andra uttryck som används hemma hos mig är "dödens lammunge" (?!) och "punkt slut"
Inte för att det sistnämnda hjälper. Både jag och X har en tendens att inte hitta ett punkt slut någonsin i någon diskussion förrän vi känner att vi är förstådda. Problemet är att vi känner oss aldrig förstådda förrän alla håller med oss så vi "persvaderar" tills folk ger sig.
 

 
Själv har jag också en löjlig förkärlek för  blandad dialekt. De som pratar söderslang men slänger in en "rullebör" eller den som pratar totalt oförståelig österlensdialekt men slänger in en "bamba".
Att man blandar och tar det ur godispåsen som man gillar tyder på att man är en tänkande och reflekterande person som gillar leka med språk. Sån som jag alltså ;-p
 

 
 
Språket är ju ständigt levande och hur roligt det än må vara att lyssna på orden i gamla pilsnerfilmer och hur svårt jag än har för uttryck som "bror" och "guz" så handlar ju det bara om i vilket sammanhang man befinner sig i.  Att söderslang har blivit lite hippt tacke vare kungar som Jerry Williams och Vanheden, gör att alla har glömt att det var inte så länge sedan som man tittade ner på den här typen av språk på samma vis som vissa idag tittar ner på förortssvenskan.
Man måste hänga med för att inte bli en "boomer" liksom.
Det blir annars så sjukt "cringe"
(Avdelning: Ida hänger med och är så sjukt "swag")
 
Ord kommer och går, Ett tag sa alla 'typ' i var och varannan mening, något som börjat fasats ut för att kanske snart försvinna helt i vårt praktiska språk (OBS Ida-empiri i killgissningsklass). 
Nedan är ord som i år försvann från SAOL för att de helt enkelt inte finns i språket längre. Jag använde ett av årets bortplockade ord ovan för övrigt.
 
Ord har förvunnit för att samhället har förändras till exempel "dagakarl" som var en tillfällig anställd som utförde kroppsarbete för en arbetsgivare på endagskontrakt. Undrar vad facket hade sagt om det...
 
Jag tänker att SAOL vet vad de sysslar med för det senaste året har jag frekvent använt ord som
 "foodtruck"
"filterbubbla"
"flockimmunitet"
Konspirations-Ida undrar varför all tre börjar på "f" ?!?!
"Fuck it"
 
Men har betydligt mer sparsamt använt bortplockade ord såsom
"telegrafnyckel" 
Finns ens telegrafer fortfarande? Alla med en telegraf hemma räcker upp en hand
"normalskolekompetens"
Till skillnad från den onormala skolkompetensen som jag har?
"negligeabel"
Funderar på om det har med klädesplagget "negligé" att göra om det har att göra att man negligerar något. Har det med negligé att göra ser jag mig själv som väldigt negligeabel.
 
Vi förändras
Samhället förändras
Vi förändras med samhället
Saker händer så påverkar både och
Och igenom detta rinner vårt språk som en röd tråd och utvecklas parallelt med oss och vårt samhälle. Det her det alltid gjort och kommer alltid att göra och jag anser inte att det är något att vara rädd för.
 

 
Sedan fastnar man ju i perioder vid vissa ord.
Ett nytt favoritord/uttryck för mig "rask promenad". Det låter lite coolare och retro än "powerwalk". Jag gissar att när ens normalspråk klassificeras som retro betyder det att man börjar bli till åren.
 
 
 
På jobbet häromdagen kom vi fram till vilket som är den äckligaste ordet i svenskan. Det är sådana omröstningar jag ser till att anordna på min arbetsplats - duktig på att prioritera som jag är.
 
 
Vinnare i
"Norrvidinges Äckligaste Ord-tävlingen 2021"
blev
 
 
 
.... trumvirvel...
 
 
 
ÄGGMÖK
 
 
GRATTIS säger vi till äggmöken
 
 
 
Taggar: SAOL, förändring, språk;

Kommentera inlägget här :